Smykkepleje

Rengøring:

Brug en mild sæbeopløsning. Sæbevandet kan få bugt med mange forstyrrende elementer, fx håndcreme.

Brug en professionel poleringsklud. Polering med en klud, der er beregnet til guld eller sølv giver det bedste resultat uden at slide for meget. Andre typer af stof kan føre til små ridser.

Brug ikke tandpasta til at rengøre ædelsten og –metaller. Der er mange, der siger, at smykker bedst bliver rengjort med tandpasta. Dette kan dog føre til skader, der er svære og dyre at reparere. Tandpasta er for stærkt og kan skade overfladen.


Behandling:

Tag dit smykke af, før du går i bad. Sæbe kan lægge en film over ædelstenen, så den ser tåget ud. Vi anbefaler at holde vores smykker væk fra sæbe for så vidt muligt. Hvis du er bange for at lægge din ring væk, når du vasker hænder, af frygt for at glemme den, så hold den eventuelt mellem dine læber.

Tag dine smykker af før du gør husarbejde. For at forhindre skader på metallet eller fx at ædelstenen mister farve, bør du forhindre kontakt med kemikalier eller grove overflader.

Undgå, at dine smykker kommer i kontakt med kosmetik. De kemikalier, der findes i hårspray, parfume og lotion kan skade dit smykke. For at være på den sikre side bør du undgå al kontakt med kosmetikprodukter.

Tag dine smykker af, når du skal svømme eller bade. Fx klorin i svømmebassiner kan skade en ædelsten og eventuelt ædelmetaller. En ædelsten kan ændre farve når den bliver påvirket udefra og du bør derfor tage dit smykke af, før du bader.

Tag dit smykke af før du træner. Smykker kan blive skadet under træning, de kan bøjes ud af form hvis de er udsat for stort tryk og de kan kade andre personer under træningen.

Det er i øvrigt en god ide at tage dit smykke af når du solbader. Nogle ædelsten, som fx smaragden, kan miste farven, når den påvirkes af UV-stråling.


Opbevaring

Det traditionelle smykkeskrin er nok den bedste opbevaring til dine smykker. Det bedste er, hvis de ikke ligger op af hinanden, så de ikke får ridser. Oxidering får smykkerne til at miste glansen. Når de opbevares rigtigt holder de glansen længe.