Diamantinformation

De fire C'er

Der er ikke to diamanter, der er ens. Dette skyldes, at der er tale om et naturprodukt. Der findes dog faktorer, der muliggør, at klassificere dem. De kendte fire C'er - Cut, Color, Clarity og Carat.

21DIAMONDS Diamantkvalitet

Da vi er eksperterne, skal vi sørge for, diamantkvaliteten er i orden. Vi vælger derfor kun diamanter i de mest gængse klasser med det bedste forhold mellem pris og kvalitet. Derudover er det meget vigtigt for os at vide hvor de kommer fra og at diamanterne er 100% konfliktfrie.

COLOR

Color: Diamantens værdi er stærk afhængig af dens farve. Jo transparenter den er, desto værdifullere er den. Gemological Institute of America (GIA) har indelt denne transparens i flere skridt. Skalaen begynder med D for helt farveløse diamanter, men skalaen går helt til gullig og brunlig farvning. Det bedste forhold mellem pris og udseende får man i klasserne G til H. Her er det som regel kun en fagmand, der kan se de få farvenuancer i sammenligning med en helt farveløs diamant.

CUT

Cut: Slibningen bringer det rå naturprodukt i den kendte form og giver diamanten den uimodståelige glans. Det er meget vigtigt, at diamanten får en professionel præcis og ren slibning, da den ellers vil se kedelig og glansløs ud.

Der findes mange forskellige slibninger, fx prinsesse, oval, navette eller dråbeformet, men den mest kendte er brilliantslibningen med dens 57 facetter.

CLARITY

Clarity: Diamantens renhed er direkte forbundet med de indesluttede urenheder, der findes inde i næsten alle ædelsten. En helt perfekt uren diamant er ekstrem sjælden og meget dyr. Diamanten gælder som uren, når en fagmand ved 10x forstørrelse ikke kan finde nogen urenheder.

CARAT

Carat: Diamantens størrelse bliver målt gemmen dens vægt. En karat er det samme som ca. 0,2 gram. En klassisk forlovelsesring har gerne en enkelt diamant med en kvart eller en halv karat. Størrelsesenheden karat må ikke forveksles med enheden, der bruges til at angive finguldandelen i forskellige guldarter.